Përgatitja e operacionit PËRGATITJA E OPERACIONIT Në periudhën shtator-tetor 1944, Komanda e përgjithshme e UNÇSH përpunoi planin operativo-strategjik për çlirimin e Tiranës. U dërguan urdhra për zhvendosjen e divizioneve, brigadave dhe njësive të tjera territoriale drejt Tiranës.

Objektivat:

 1. Çlirimi me çdo kusht i Tiranës dhe qyteteve të tjera rreth saj (Elbasan, Peqin, Rrogozhinë, Kavajë, Durrës, Shijak, Krujë;
 2. Asgjësim ose kapje rob të forcave armike (gjermanë, kolaboracionistë) të përqendruara në trekëndëshin Elbasan-Durrës-Krujë;
 3. Dëmtim të forcave gjermane pa i lënë që të tërhiqen;
 4. Prishjen e planeve anglo-amerikane për ndonjë zbarkim të mundshëm në Durrës.
Forcat
Korparmata 1:

 • Divizioni 1 Sulmues,
 • Divizioni 4
 • Brigada 1 Sulmuese
 • Brigada 2, 20 – drejtim rruga Elbasan-Librazhd
 • Brigada 4 Sulmuese
 • Brigada 5 Sulmuese
 • Brigada 6 Sulmuese
 • Brigada 8, 10 – drejtim Pezë
 • Brigada 11, 12 – drejtim Peqin Kavajë
 • Brigada 23
Gjithsej 11 brigada për frontin e brendshëm dhe të jashtëm.

Fonti i brendshëm - dy brigada dhe më pas tre, me detyrë për të goditur Tiranën.
Fonti i jashtëm – 8 brigada me detyrë dëmtim sa më shumë armikut dhe garnizonet gjatë rrugëve të komunikacionit, çlirimin e qyteteve të zonës.

Taktika e përdorur – luftë ballore me ndërthurje të taktikës guerrilase.